AL-KO & SOLO by AL-KO VERTIKULATORJI

Svež zrak za vašo trato

Poleg rednega mulčenja je treba trato spomladi in jeseni vedno prezračiti, da ponovno dobi dovolj zraka za rast. Jeklena rezila strgalnika prodrejo v trato in temeljito odstranijo travno rušo ter mah in rastlinske ostanke. Po škropljenju je treba obdelana območja pognojiti, ponovno posejati in temeljito zaliti. Ti ukrepi izboljšajo vnos hranil in zalivanje ter posledično spodbujajo rast trave. Zmogljivi električni in bencinski prezračevalniki AL-KO vam učinkovito pomagajo pri tej pomlajevalni negi trate.

Vaše prednosti

Vedno prava delovna globina

Delovno globino lahko nastavite na eno od petih stopenj z enim samim gibom roke.To je pomembno, saj se morajo rezila pri rahljanju tal le dotikati tal, da se nebi po nepotrebnem hitro obrabila in da nebi poškodovala korenin trate.

Prezračevanje motorja

Velike prezračevalne reže v ohišju zagotavljajo zadostno prezračevanje motorja in so vizualno privlačno vgrajene.

Prepognjen pospravljen

Zahvaljujoč dvema pritrdilnima elementoma za hitro sprostitev je mogoče držalo  v kratkem času zložiti. To zagotavlja enostaven transport in prihranek prostora.

Menjava noža

Z navojnim vijakom je mogoče valje hitro in enostavno zamenjati brezorodja.Vizualni indikator varnosti prikazuje ali je valj pravilno vstavljen.

Bencinski, akumulatorski ali električni?

Srednje velike trate lahko hitro in enostavno skarificirate z napravo na električni pogon, brez emisij in z nizkim hrupom v ozadju. Za to je idealno primerna naprava AL-KO Combi Care 38 E Comfort.

Prednost bencinskega strgalnika je njegova prilagodljiva in brezžična uporaba, zato je idealen za večji vrt ali težko dostopna območja. Njegov zmogljiv motor je primeren tudi za delo na trših travnatih površinah.

Kaj morate vedeti

| Preverjanje prezračevanja
Po trati potegnite majhne kovinske grablje: Če opazite mah ali ostanke starega gnoja, je čas, da ga odstranite – če se na trati razrašča plevel, je to jasen znak, da trave na trati ne rastejo pravilno.

| Kako deluje vertikulator
Naši vertikulatorji imajo vrtljiv valj z jeklenimi rezili, ki z vsakim vrtljajem za kratek čas prodrejo v zemljo.

| Nastavitev višine
Pri ozračevanju trate nastavite pravilno višino, pri čemer ne smete preseči dveh do treh milimetrov globine. Pomembna je tudi posoda za zbiranje, da se ostanki takoj odstranijo.

| Stanje tal
Tako imenovana “travna klobučevina” se najpogosteje pojavi na ilovnatih tleh, senčnih tratah ali območjih, ki so nagnjena k zamakanju. Ta tla morate pogosteje rahljati in prezračevati.

| Pravi čas za škropljenje
Najbolje je, da se škropi spomladi (aprila) in jeseni (septembra). Po rahljanju je treba trati dati čas, da se obnovi. Pred tem pokosite trato.

| Bencinski ali električni vertikulatorji
Električni vertikulatorji so primerni za srednje velike trate, imajo nizko raven hrupa in so brez emisij. Bencinske vertikulatorje je mogoče prilagodljivo uporabljati tudi na večjih površinah.

Vertikuliranje in prezračevanje

Skoraj vsak lastnik vrta sanja o čudoviti, bujni zeleni trati. Toda zakaj so nekateri vrtovi videti kot izsušena puščava, medtem ko trata sosedovega vrta vsako leto znova zažari v najlepši zeleni barvi? V večini primerov je razlog v tem, da sosedova trata redno škropi in prezračuje. Dva postopka, ki sta nepogrešljiva za sijočo trato. Prezračevanje je potrebno, da lahko trata absorbira dovolj hranilnih snovi in ponovno dobi dovolj zraka za dihanje. Preprosto povedano, detakiranje je intenzivnejše zračenje, pri čemer se trava tudi rahlja. To še bolj zrahlja zemljo in ji omogoči čudovito regeneracijo. Vrtnarji običajno spomladi poskrbijo za koreninsko obdelavo trate, da jo osvežijo po hladni sezoni. To je treba storiti tudi jeseni. Še posebej, če je bila zima pred tem še posebej huda. Tako trata dobi potrebna hranila za preživetje naslednje zime.

Kaj točno pomeni vertikuliranje?

Vertikulator ima razraščalni valj s stopničastimi jeklenimi rezili. Ti prodrejo v trato in tako odstranijo travno rušo, mah in rastlinske ostanke. To lahko primerjamo s fiksnimi grabljami z ozkimi zobmi, ki prodrejo malo v tla in ob izvleku s seboj odnesejo nekaj želenega travniškega filca. Na majhnih površinah lahko uporabite tudi to metodo, vendar je za velike površine travne ruše priporočljivo uporabiti električni razkopalnik. Ne glede na vrsto uporabljene opreme je pomembno, da pozimi odstranite odmrle dele rastlin, saj ti odvzemajo svetlobo in zrak rastočim travam. Opozoriti je treba, da je treba vertikalizirati le suhe, sveže pokošene trate.

Kdaj in kako pogosto je treba trato rahljati?

Trata se ne sme obdelovati prezgodaj – šele ko je izključena pozeba tal. Pomembno je tudi, da se zemlja posuši. Da bi dosegli dober rezultat z rahljanjem, je treba travo predhodno pokositi na dolžino približno 3 do 4 cm. Tako se bo valjček lažje prebijal skozi travno rušo. To pomeni marca in aprila, odvisno od vremena. Če je zemlja dovolj topla, je to mogoče tudi septembra. Zadostuje, da se enkrat ali dvakrat na leto opravi prezračevanje. Še en nasvet: zbrane travne ruše ne smete dati na kompost.

Kaj morate upoštevati pri prezračevanju

Poleg rahljanja je treba trato tudi redno prezračevati. Nekateri naši stroji so poleg vključenega valja za razraščanje že opremljeni z valjem za aerator. V nasprotju z rahljanjem je zračenje mogoče pogosteje skozi vse leto, tako da zelena površina ostane dlje časa sveža. V tehničnem žargonu se ta postopek imenuje “aerifikacija”.

Prezračevanje je skoraj samoumevno. Travnata ruša se rahlo razrahlja s prezračevalnim valjem, ki je opremljen z jeklenimi vzmetnimi zobmi. Postopek je pomemben, ker se površina postopoma zbriše in je tako prikrajšana za kisik. Poleg tega trata po prezračevanju bolje vpija vodo in preprečuje tako imenovano zamakanje. Tako hranila bolje dosežejo korenine trave.

Ukrepi po prezračevanju in rahljanju

V obeh primerih je treba travo močno zalivati in nato pognojiti. To je koristno za tla in rastlino, ki poleg kisika čuti vodo vse do korenin. Gnojilo ima največji učinek po rahljanju, saj se takrat hranila najbolje absorbirajo in predelajo. Morda bo treba posejati tudi novo seme trate.

Zaključek: Noben vrtnar ne sme zamuditi prezračevanja in rahljanja. Enkrat ali dvakrat na leto je treba poskrbeti tudi za piling trate, da bo spomladi videti polna sijaja in bo rasla. Če se ga boste držali, vam nebo  treba zavidati sosedovega vrta.

Prava oprema za razkuževanje

Pri nakupu je treba paziti predvsem na delovno širino in dvojno funkcionalnost (vertikutacija in prezračevanje). Dandanes se rahljanje včasih izvaja z ročnim orodjem, npr. z grabljami ali ročnim rahljalnikom. Zaradi tega je delo naporno, zamudno in na večji trati težko urejeno. V različici z električnim pogonom bistveno olajšajo delo in zmanjšajo napor. Visokokakovostni kultivatorji tudi zbirajo klobučevino in odmrle rastlinske ostanke v vrečo, tako da jih ni treba grabiti. Tako kot kosilnice so tudi razkuževalniki na voljo kot bencinske ali električne naprave.

Medtem ko imajo bencinski razkuževalniki običajno močnejše motorje in so zato idealni za večje trate, so električni razkuževalniki še posebej impresivni, ker so lažji. Največja pomanjkljivost pri tem je napajalni kabel, ki ga je treba med celotnim delovnim procesom prenašati s seboj in ga redno prestavljati.

Učinkovita uporaba razkuževalnikov

Škropljenje izvajajte le, če ni prehladno. Izključiti je treba zmrzal v tleh. Po rahljanju trata potrebuje vlago, da se obnovi. Pri rahljanju jeklena rezila valjčka za rahljanje s trate raztrgajo mah, mačice in odmrlo travo. To spodbuja rastlino pri sprejemanju hranil in uničuje mahove.

Za učinkovito rahljanje trate priporočamo na primer električni rahljalnik AL-KO Combi Care 36 E Comfort ali bencinski rahljalnik AL-KO Combi Care 38 P Comfort. Praktično: naprave so opremljene z lovilno košaro, ki zbira razsute rastlinske dele – ni potrebe po nadaljnjem grabljenju. Gnojite po škropljenju. Nato z roko ali s trosilnikom enakomerno posejte travo in temeljito zalijte trato.

Related posts